lauantai 21. kesäkuuta 2014

Viikkohaaste: Viikko-ohjelma

Hei! Kuten jotkut ehkä tiedättekin, Voitto kotiin-blogissa viikon blogihaaste on taas saanut uuden aiheen. Tällä kertaa aiheena on viikko-ohjelma. Sain inspiksen kertoa teille nyt Sipen viikko-ohjelman. Sippe on tällä hetkellä se, jota liikutetaan tosissaan. Mipulla lähinnä vaan humppaillaan ja jumppaillaan, mutta Sippe on ihan tositreenissä.

OHJEET: Kerro hevosesi viikko-ohjelma tai oman viikkosi ohjelma. Voit kertoa milloin kävit tallilla, mitä teit siellä ja milloin sinulla oli ratsastustunti. Oman hevosesi viikko-ohjelmaa kertoessa voit kertoa vähän yleisiä käytäntöjäsi mm. vapaapäivien, juoksuttamisen, hyppäämisen, kisaamisen ja maastakäsittelyn suhteen. 

Kopioi halutessasi yllä oleva banneri postaukseen ja linkitä tämä haastepostaus, josta ohjeet löytyvät. Haasteen voi tehdä kuka vain, mutta postauksessa voi myös haastaa halutessaan muita bloggaajia mukaan. Linkitä sinun tekemä postaus tämän postauksen lopussa olevaan osioon, jonne kaikkien haasteeseen vastanneiden blogit tulevat. Sieltä minä ja muut voivat käydä sitten lukemassa sinun tekemän postauksen. Jaan suosikki postauksiani blogin facebook-sivulla ja ehkäpä täällä blogissakin.


Maanantaina juoksutin Sipen. Juoksutin vain rennosti liinan päässä ilman mitään piuhoja ynnä muita. Yleensä viritän piuhat, mutta nyt en virittänyt. Alkuun annoin hetken kävellä, jonka jälkeen rentoa hölkkää. Kun poni vähän vertyi, reippaampaa ravia ja poni kunnolla ravaamaan. Tällä kertaa vaan ravuutin ponia liinan päässä, kenttä oli vähän huonossa kunnossa, niin en viitsinyt ruveta laukkuuttelemaan. Vaihdoin välillä suuntaa ja loppuun vielä rentoa hölkkää. Taas hetki kävelyä ja lopettelu.

Juoksutan max.1 kerran viikossa ja oli varmaan yli kuukausi, kun en juoksuttanut ollenkaan. Juoksuttaminen ympyrällä on kuitenkin aika raskasta hevosen jaloille, joten en halua "pilata" ponin jalkoja jatkuvalla juoksuttamisella. Kuten jo kerroin, juoksutan yleensä niin, että viritän piuhat. Meillä on juoksutusliinan päässä deltta, joten suunnan vaihtaminen tapahtuu nopeasti deltan kanssa. Alkuun annan hevosen kävellä reilut viisi minuuttia, hitaasti lämpenevien kymmenisen minuuttia, jonka jälkeen rennon hölkkäilyn kautta töihin, Juoksuttaessa teetän siirtymisiä ja temmon muutoksia. Työt päätetään rentoon hölkkäilyyn ja kävelyyn.




Tiistaina oli Sipellä vapaapäivä.

Vapaapäiviä pidän Sipellä kaksi kertaa viikossa, hiitti viikoilla kolme.Vapaapäivinä poni on vain tarhassa. Vapaapäiviä pidän lähinnä sen takia, että poni ei pääse kyllästymään töihin ja pääsee lihakset ja ponin mieli palautumaan. Poni on kuitenkin 24/7 ulkona ja liikkuu tarhassa paljon, joten jatkuva pieni liike pysyy yllä

Keskiviikkona ajoin 8 kilometrin mittaisen lenkin, joka sisälsi neljä vetoa. Alkuun kävelin lähemmäs puoli kilometriä, jonka jälkeen rentoa, mutta sujuvaa hölkkää. Hölkkäiltiin reilut puolitoista kilsaa, jonka jälkeen Karttulan tien ylitys ja ohjat kunnolla käteen. Eka reippaampi pätkä, reilu puoli kilometriä. Poni tuntu tosi hyvältä, vähän tahto sotkeutua jaloissaan ja vetää etuosa laukkaa, mutta silloin pikku pidäte niin ravi tasoittui taas raville. Vedon jälkeen löysempää ohjaa ja hölkkää. Hölkkä oli hiljaista, poni "palautui" vedosta. Puolen kilometrin hölköttelyn jälkeen taas veto, tosin nyt ei niin pitkä. Sippe oli tähän vetoon huonompi, oli jotenki tosi laukkaherkän tuntunen ja ravikin oli paljon huonompaa, tuntu tosi epäpuhtaalta. Vedon jälkeen reilu pätkä hölkkää, jonka jälkeen nyt taas ensimmäisen vedon kaltainen, hyvä ravinen veto. Hölkkää ja viimeinen veto oli toisen vedon kaltainen, huono ravinen ja laukkaherkän tuntuinen. Vikan vedon jälkeen Karttulan tien ylitys ja kotia kohden. Hölkkäiltiin pitkällä löysällä ohjalla kilometrin verran ja viimeinen kilometri kotiin käveltiin ilman sekkiä.

Ajan 2-4 kertaa viikossa. Yleensä kolme kertaa. Ennen ajoin lähinnä kestävyyttä, eli jos ajoin kolme kertaa se koostui kahdesta pidemmästä kestävyyslenkistä (8-14km) ja yhdestä hölköttelylenkistä (3-5.5km). Nykyään jos ajan kolme kertaa viikossa niin treenit koostuvat kahdesta 6-8 kilsan lenkistä, joilla otetaan vetoja (=reippaampaa vauhtia tietty) ja yhdestä hölköttelystä tai sitten kestävyyslenkistä. Jos ajan neljä kertaa, koostuu treeni kahdesta 6-8 "herkistelylenkistä", yhdestä kestävyyslenkistä ja yhdestä hölköttelystä. Joskus voi olla kaksi hölköttelyä ja yksi "herkistely". Ja nyt ruvetaan tasaisin väliajoin ottamaan hiittejä mukaan.




Torstaina ajoin 5,5 kilometrin mittaisen lenkin, jolla otin reippaampia pätkiä mukaan. Äiti oli Mipun kanssa mukana, joten Sippe yritti ihan tosissaan reippaammissa pätkissä. Välillä poni tahto painaa reilusti kädelle, mutta oli kuitenkin kokoajan pideltävissä. Hölkkäpätkissä annoin ponin mennä sitä vauhtia mitä itse halusi, Mipu kun oli mukana niin kyseessä oli reipas hölkkä. Loppuun kävelin puolisen kilometriä ja kotona vielä vähän lisää.

Perjantaina ajoin samaisen lenkin kuin torstaina, ainut vaan, ettei nyt ollut Mipu mukana lenkillä. Hölkkä oli kylläkin rauhallisempaa kuin eilen, mutta poni liikkui kuitenkin tosi reippaasti ilman kaveriakin. 

Lauantaina oli vapaapäivä.

Sunnuntaina on ajopäivä. Joko hiitti tai sitten vetotreeni.

Ratsastan Sipellä max.3 kertaa viikossa, mutta esimerkiksi tällä viikolla en ratsastanut kertaakaan. Ratsastus on nykyään ponin jumppailua, jumppailen ponin kylkiä auki ja ratsastamalla pidän ponin mielen virkeänä. Joskus otetaan pikkuisia hyppyjä mukaan, mutta pääsääntöisesti ratsastus on enään ponin jumppailua. Toki, jos löydän pienemmän ja topakan ratsastajan, voisi Sippe käydä joskus pikkuisissa este-tai koulukisoissa sopivan kokoisen ratsastajan kanssa.



2 kommenttia:

  1. Sitte teet sen videon? Sellasen jonku vaate videon vaik?:) jossa et pelkästää nostele niitä vaatteita vaa näytät iha sillee millaset ne on päällä jne :) jos vaa tietenki haluut ees tehä sitä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. juu teen sen videon :) mut haluun tehä sen ulkona hyvässä valossa, kun mun huone on aika pimee :''D niin oottelen täs hyvät kelit ja teen (:

      Poista